top of page

Вітаю!

Це блог сайту Айї Неї, де можна прочитати про творчі новини, а також цікаві статті присвячені міфології та фентезі.

Жінки та вікінги


За часів вікінгів жінки відігравали важливу роль у суспільстві скандинавів. Вони мали значно більше свобод, ніж інші жінки у той самий період в інших частинах Європи. Могли подорожувати, торгувати, ставати вельвами чи вікінгами, спадкувати, розлучатися, владарювати.

Зазвичай жінка відповідала за утримання домашнього господарства, включаючи приготування їжі, прибирання та догляд за дітьми, а також розпоряджалися усіма фінансами 🌝. Мала всі ключи від володінь.

Жінки брали участь у сільському господарстві, ремеслах і торгівлі, а деякі жінки навіть обіймали владні посади вождів або вельв. Однак жінкам зазвичай не дозволяли брати участь у прийнятті політичних рішень (хоча були виключення, мати королів Гуннхільд дуже цікавий історичний персонаж якого ми побачимо в Норд3).

Жінки також мали законні права, включаючи право володіти майном і розлучатися зі своїми чоловіками. Насправді розлучення було відносно поширеним у суспільстві вікінгів, і жінки могли ініціювати процес через невірність чоловіка або домашнє насильство.

Хоча жінки усе ще не були рівними чоловікам з точки зору соціальної та політичної влади, інтереси дівчат часто представляли родичи або чоловіки, вони все одно були шанованими членами суспільсива. Саме за дівчиною було останнє слово чи одружуватися чи ні з обранцем.

Найкраще це видно за пишними похованнями на острові Бірка з різною зброєю, тавлеями та іншими скарбами, що врешті виявилося похованням жінки-воїна високого статусу.

Жінка могла бути воїном і ходити у вікінг так само як чоловік. Стати найманцем чи охоронцем.

У 1904 році археологи знайшли корабельне поховання Осеберг. Чого там лише не було, вчені вважають що одна з двох похованих на кораблі жінок була королевою в 9 ст. Хоча встановити хто саме і якою королевою не вдалося.

Найвагомішу роль відігравали жінки - вельви. Їхньої думки дослухалися навіть королі. Чаклунок поважали всі без винятку члени суспільства. Поховання в кільцевій фортеці під назвою Фіркат у Данії містило тіло вельви поховану з шаною та скарбами, а також речами, що знадобляться їй в загробному житті.

3 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page