top of page

Вітаю!

Це блог сайту Айї Неї, де можна прочитати про творчі новини, а також цікаві статті присвячені міфології та фентезі.

Вікінги та Америка


Сьогодні я розповім вам про один із неймовірних і досі мало поширених моментів в історії вікінгів – відкриття ними Америки!

Так, не Христофор Колумб відкрив Америку в 1492 році. Як виявилося, вікінги випередили його майже на 500 років...

Все почалося з чоловіка на ім'я Лейф Еріксон, сина відомого дослідника Еріка Рудого. Лейф народився в Ісландії, але провів більшу частину свого життя, подорожуючи та досліджуючи нові землі. І саме під час однієї з таких подорожей він відкрив місце, яке назвав Вінланд. (Земля 🍷🤔).

Вінланд був землею лісів, дикої природи та врожайного ґрунту – всього, чого вікінги могли жадати. Вони заснували там поселення, яке назвали Лейфсбудір, і почали торгувати з місцевими племенами.

Але як Лейф Еріксон і його команда взагалі знайшли Вінландію? Вважається, що їх збило з курсу під час подорожі з Гренландії до Норвегії. Зрештою вони висадилися на східному узбережжі Канади, десь у районі сучасного Ньюфаундленду. Деякі рештки сліди їхнього перебування вчені досі знаходять.

Як групі вікінгів вдалося вижити в незнайомому середовищі? Вони були вправними мисливцями, рибалками та землеробами, і швидко адаптувалися до нового середовища. Вони будували міцні будинки, створювали інструменти та зброю і навіть встановлювали дружні стосунки з місцевими племенами. (Вікінги жили в Ісландії та Гренландії я не здивуюся, якщо виявиться, що вони до Антарктиди допливли і скрижаніли...)

На жаль, поселення вікінгів у Вінланді проіснувало недовго. Дружба з індіанськими племенами не тривала довго а брак припасів поставив крапку. Вікінги вони були змушені покинути поселення та повернутися до Гренландії.

Але факт залишається фактом - вікінги були першими європейцями, які відкрили Америку. Вони зробили це задовго до Колумба, і хто знає, які ще відкриття вони могли б зробити, якби їм вдалося назавжди закріпитися в Новому Світі.

Якщо вас зацікавило відкриття Америки раджу почитати аніме/мангу "Вінланд" а ще цю ж тему трішки розкрито в "Американських богах" Ніда Ґеймана.

2 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Норд зі зрізами!

Нарешті їде до мене і з наступного тижня поїде до читачів! 🥰

bottom of page