top of page

Вітаю!

Це блог сайту Айї Неї, де можна прочитати про творчі новини, а також цікаві статті присвячені міфології та фентезі.

Походження Кнехта

Кнехт - загадковий герой втілення Зими та свята з серії "Норд". Він господар свята Йоль, живе в Ніфльгейм і краде неслухів. А ще якось пов'язаний із Деревом Світів.

Сьогодні пропоную без зайвих спойлерів розібратися з яких міфічних та фольклорних персонажів було створено образ жахливого передвісника Йоль.

Отже, почнемо із одної з найбільш харизматичних та інтригуючих фігур європейських різдвяних традицій – Крампуса. Вісника Різдвяної Кари

Крампус, в кращих альпійських традиціях, виступає як тінь більш відомого та шанованого Святого Миколая. Якщо Святий Миколай нагороджує добрих дітей, то Крампус –  карає неслухів. За легендами, він має вигляд троля чи демона, часто зображується з рогами, чорним або темно-коричневим хутром, гострими зубами та довгим червоним язиком.

Крампус є популярним персонажем в багатьох альпійських країнах, включаючи Австрію, Баварію, Хорватію, Чехію та Словенію. Він є основною фігурою в народних святкуваннях на "Крампуснічт", яка відбувається 5 Грудня.

"Крампуснічт" -  ніч перед Днем Святого Миколая. У цю ніч, за традицією, Крампус ходить вулицями, шукаючи неслухів. Він несе ланцюги та дзвіночки, якими гримить, а також різки, якими каратиме тих, хто погано поводився протягом року.

У багатьох містах Альпійського регіону проводяться Крампус паради, де учасники одягаються в  дуже реалістичні костюми Крампуса. Ці паради можуть бути трохи лякаючими, особливо для малюків.

Крампус не просто лякає – він несе в собі глибоке культурне значення. Він символізує баланс між добром та злом, нагадуючи про важливість моральної поведінки та відповідальності. 🎄💫

Іншого супутника Святого Миколая, який зустрічається в Німечинні звуть **Кнехтом**. Це не демон і не троль. Просто чолов'яга в старому, подертому одязі.  Або ж «одягненого у високі шкірики, білий халат, маску та величезну лляну перуку».  Іноді одягнений у чорну чи коричневу мантію. Іноді він їздить верхи на білому коні. Часто замазурений. Кнехт Рупрехт — найвідоміший служитель Святого Миколая в Німеччині. Але його також називають De hêle Christ («Святий Христос»).

При зустрічі з Кнехтом діти отримують яблука, горіхи та пряники. Якщо вони не вміють молитися, то Кнехт б'є їх своїм мішком з попелом. В інших версіях оповідання Кнехт Рупрехт дарує неслухняним дітям подарунки, такі як грудки вугілля, палиці та каміння, а хороші діти отримують солодощі від Святого Миколая.

Від головного героя Кнехт поступово перетворився на помічника Санти. Цілком можливо, що жахливі зимові духи, з часом еволюціонували в добрих та щедрих дарувальників.

Гаразд ми розібралися із зловісними тінями чи радше первинними образами Зимових духів. Але що там з формами? Чому Кнехт саме царо-бик. Чому він пов'язаний з туронем та чому так легко змінює форми?


У наступному дописі ви почуєте про Водіння Тура, Маланку, Вендіго та Іджиракха, а ще про Баранів Якова. При зустрічі з Кнехтом діти отримують яблука, горіхи та пряники. Якщо вони не вміють молитися, то Кнехт б'є їх своїм мішком з попелом. В інших версіях оповідання Кнехт Рупрехт дарує неслухняним дітям подарунки, такі як грудки вугілля, палиці та каміння, а хороші діти отримують солодощі від Святого Миколая.


Від головного героя Кнехт поступово перетворився на помічника Санти. Цілком можливо, що жахливі зимові духи, з часом еволюціонували в добрих та щедрих дарувальників.


Гаразд ми розібралися із зловісними тінями чи радше первинними образами Зимових духів. Але що там з формами? Чому Кнехт саме царо-бик. Чому він пов'язаний з туронем та чому так легко змінює форми?


У наступному дописі ви почуєте про Водіння Тура, Маланку, Вендіго та Іджиракха, а ще про Баранів Якова.

9 переглядів0 коментарів
bottom of page