top of page

Методичка автора

  1. Перевірка текстів.

 

Коли твір написано, постає питання №1: "скільки там помилок і які вони?" Ми пишемо і перевіряємо. Редагуємо та коректуємо. Переписуємо раз, а тоді ще двічі, тричі... В цьому авторам допомагає софт, єдина функція якого — перевірити технічну якість тексту (іноді стилістичну). 

 

Софт не ідеальний, програми не вичитають текст, як професійний редактор та коректор ┐( ∵ )┌  Тому не рекомендую відмовлятися від послуг фахівців. 

Але це бодай щось. І значно полегшує життя. Тому забувайте про Вордівські словнички. Ворд далеко не ТОП серед систем перевірки якості тексту.

 

Зазначу одразу, україномовний софт пасе задніх, (тут смайлик, що страждає) адже навіть Граммарлі, хоча розробили його українці — не профілюється на рідній мові! 

Отже, найкращі перевіряльники на мою суб'єктивну думку, без яких не минає жодного дня і жодного тексту:

 

Англомовні та "все мовні"  —

1 Лінгватул — https://languagetool.org/ навіть безкоштовна версія вичитає український текст, помітить орфографічні помилки, десь підкоректує пунктуацію. Звісно, англійську мову вичитає краще (значно краще). Користуюсь щодня, встановила додатками на Гугл і тепер редагую листи та коменти (•‿•)

 

 

2 Граммарлі — https://www.grammarly.com/ — дуже подобався раніше. Він вказує на стилістичні помилки! Навіть допоможе визначити настрій і професійність тексту, зараз вже став гірше. ┐(´ー`)┌ Класна річ для англомовних текстів, отам він працює ідеально. Додатки, що встановлюються на Гугл Докс та Гугл мейлс — обмежені кількістю слів у безкоштовних версіях. Тому Лінгватул кращий.

 

 

 

3 Наше рідне:

Мова ДНК — https://ukr-mova.in.ua/perevirka-tekstu — він молоденький, однак, дає деякі надії. Запропонує заміну слів. Пунктуацію не дуже бачить.

 

4 https://ukrainskamova.com/index/wiki/0-30 — схожа на попередню система.  

 

 

 

 

5 OnlineCorrector — оце цікава річ.

onlinecorrector.com.ua — встановлюється як додаток до Гугл документів. Щоб ним користуватися, треба буде щоразу переходити в — Додатки — OnlineCorrector — «Основний екран»… 

 

 

Допоможе користувачу зрозуміти помилки й вкаже які правила порушені. Проте САМОМУ тут ключове слово. Він лише натякає, що можливо у вашому тексті є помилка. Він її не бачить! Однозначно краще пристосований до україномовного простору. Але безкоштовна версія дуже обмежена, а так софтик коштує 400 грн на місяць =_=

Потужно. Дорого. Не ідеально.

 

 

Російськомовні

6 Типограф — допоможе відредагувати текст, щоб опублікувати його онлайн (блогерам в поміч, але я тим не користуюся. Якщо треба абзацики ставити— є зручні мобільні додатки )

http://www.typograf.ru/

 

7 Главред — https://glvrd.ru/

Робить текст читабельним. Тобто виправляє канцеляристи, трохи стилістика. Однак зорієнтований для текстів російськомовних.

 

Бонусик.

Хемінгуей. — http://www.hemingwayapp.com/

Ідеально для англійської мови, що й Граммарлі, вкаже, де пасивні конструкція, де слабке слово — запропонує прибрати. Шкода для рідної мови такого досі не зробили…

 

 

 

Загалом софт є, він куди прогресивніший звичайного Вордівського. А для іншомовних текстів то прогрес взагалі зробив величезний крок уперед! Граммарлі виправляє не лише орфографію та пунктуацію, він виправляє стиль, вказує на слабкі слова, важкі для читання речення, та зробить загальну оцінку "mood" тексту. 

 

Чому в нас немає такого? Просто, ці програми — платні (хоча безкоштовні версії теж нівроку). Вони зроблені для великих клієнтів, що будуть сплачувати помісячно 400-600 грн (і вище). Але хочеться, щоб у перспективі наші програмісти заповнили нішу. Вона в нас просто болюче порожня, якісним софтом перевірки, системами антиплагіату (популярна тема для викладачів і студентів).

Методичка автора
bottom of page